Velikonoční pochod, 16.4.2017

Krátká reportáž z naší tradiční oslavy Velikonočních svátků – pochodu na Boží hod velikonoční, tentokrát z Prosečnice do Jílového u Prahy. 

Při plánování velikonočního pochodu jsem měl trochu obavy z předpovědi počasí, ale nakonec nám počasí přálo, nezmokli jsme, občas i slunce vylezlo. Trasa pochodu.

Cesta nás vedla od vlakové zastávky v Prosečnici po žluté do Vlčí rokle. Před vstupem do rokle pod přístřeškem U vodárny proběhla první část velikonočního hodování, na menu byla tolik diskutovaná velinoční nádivka, okurek a chléb. Zelená kopřivová nádivka byla výborná, moc jsme si pochutnali a nabrali sílu na výstup Vlčí roklí.

Během výstupu byl hlavním tématem vznik Vlčí rokle, jak zde vzniklo kamenné moře? Odpověď najdeme na stránkách Benešovského deníku:

Horniny ve Vlčí rokli jsou pevné hlubinné vyvřeliny karbonského stáří, vznikly tedy asi před 330 miliony let. Magma tehdy tuhlo v hloubce několika kilometrů. Tuhnutím se zmenšoval jeho objem a také došlo k rozpukání. Podle puklin se dnes hornina („žula“, přesněji řečeno granodiorit) balvanitě rozpadá. Zvětráváním pak dochází k zaoblení hran balvanů.
Vlčí rokle vznikla výmolnou činností malého potůčku Vlčín. Zároveň se zařezáváním řeky Sázavy do podloží během čtvrtohor se zařezávaly i její přítoky. Ve svazích jsou skalky a balvany, které se pomalu posunují na dno rokle. Dole vytvářejí kamenná moře. Svahy rokle jsou porostlé starou svahovou bučinou. Některé buky zde jsou staré přes 200 let. Vznik rokle a kamenná moře byly dříve vysvětlovány různě, dokonce i činností ledovce. Tento omyl přetrvává někdy dodnes, např. na internetové Wikipedii.

Z Vlčí rokle je to jen kousek na rozcestí Horní Požáry, odkud jsme pokračovali po modré ke štole Halíře. I když modrá asi není velikonoční barva, modrá je pro koledníky dobrá, na modré koledníci taktickým manévrem překvapili a vyšupali děvčata.

Druhou částí velikonočního menu je tradičně mazanec. Letos došlo k drobné změně. Mazanec byl, ale protože máme doma nedostatek plátěných utěrek a Chosého nože jsou stále stejně ostré, zvolili jsme jinou přípravu. Po nástupu do vlaku obdržel každý účastník svůj 200 gramový, krásně zabalený, mazanec a záleželo na každém, jak si poradí s krájením. Pokud jsem si stačil všimnout, většina účastníků si krájení nechala na doma, tak nevím jak to dopadlo a jestli malý mazanec chutnal.

Po krátké zastávce u štoly, věnované opět spíše první části velikonočního menu, jsme pokračovali zkratkou přes Borek a dále po zelené ke Křížku nad Vráží a přes Boží skálu do Jílového u Prahy. Velikonoční putování jsme zakončili pozdním obědem v restauraci Florian, poseděli jsme ve staročeské jizbě, dobře se najedli a připili na zdar dalších cest.

Délka trasy pochodu: 11 km

5 thoughts on “Velikonoční pochod, 16.4.2017”

  1. Perfektní reportáž. Zaujal mě výklad o vzniku Vlčí rokle, myslel jsem si, že tam řádili vlci, nebo ledovec, ale nyní mám jasno. Mazance byly výborné, sjeli jsme je všechny.
    Pepa

  2. Reportáž k pochodu je velmi vyčerpávající, ale ke vzniku naší rokle bychom převyprávěli jinou bajku. Začalo to v dávných dobách příchodem Praotce Vlka, který vylezl na nejvyšší kámen, rozhlédl se kolem a zvolal: To je ta rokle s největšími kameny, stromy a mechem, zde zůstaneme. Toto je ve zkrácené verzi skutečnost. Vlčí doupě Říčany

  3. Ještě jedna věcná : mazance byly skvělé, moc jsme si pochutnali. Před Vlčákem jsem svůj mazanec musela bránit vlastními silami, slupnul by oba jako jednohubky 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *